Sicilië
- At September 21, 2019
- door Esther
- In Reportages
- 0
Sicilië…, eiland van vele heerlijkheden en prachtige landschappen! Maar ook van rommel en chaos, want Sicilianen hebben echt geen talent voor organiseren ;-)
Onze eerste kennismaking met Sicilië was met de auto naar de vismarkt in het centrum van Catania rijden. In de avond. Zonder daglicht. De scooters kwamen ons links en rechts voorbij, maar ook tegemoet. Op een eenrichtingsweg!! Spiegels, knipperlichten en verlichting in het algemeen zijn blijkbaar luxe accessoires, want we zagen meer gemankeerde voertuigen dan de voertuigen die we in Nederland gewend zijn. En dus leerden we die eerste avond al dat als er licht tussen zit, er óók een scooter kan rijden. Maar net als met skiën: géén aandacht geven aan achteropkomend verkeer. Parkeren kan overal, ook als het niet kan. Dat geldt ook voor inhalen. Doorgetrokken strepen en verbodsborden om in te halen zijn er overal, maar worden compleet genegeerd. De belangrijkste regel is daarom dat je alle verkeersregels moet vergeten als je op Sicilië rond gaat rijden! En toeter gewoon leuk mee.
Google stuurde ons meestal goed tijdens onze rondreis over Sicilië, maar soms werd het bijzonder avontuurlijk… Onderweg naar Punta Bianca (een mooi punt met witte rotsen) hebben we na zes kilometers van slingerende weg vol met gapende gaten besloten de auto achter te laten en de resterende afstand van één kilometer lopend af te leggen. En zelfs lopend was dat een uitdaging! Maar de foto mag er zijn.
Na Catania zijn we kloksgewijs het eiland rondgegaan en op onze laatste dag hebben we de Etna bezocht. Onze gedachte was dat als de Etna uit zou barsten, we in ieder geval nog Sicilië zouden hebben gezien ;-)
Sicilië biedt ontzettend veel historie, met invloed van zowel Romeinen, Arabieren en Normandiërs, en prachtige oude stadjes. Je bevindt je eigenlijk voortdurend in werelderfgoed. Des te erger is het dat op grote delen van het eiland de aarde bezaaid ligt met plastic en andere rommel. Als het niet in de oceaan ligt, moet het wel op Sicilië liggen…
Wij hebben de historische steden Ortigia (wijk in Siracuse), Noto (ook bekend van Caffè Sicilia nadat de eigenaar in de Netflix-serie ‘Chef’s Table’ vertelde over zijn specialiteiten), Modica (stad van de trappen en de kerken) en Ragusa bezocht. Daarnaast zijn we in de Valle dei Templi geweest, de enorme archeologische vindplaats en een nationaal monument van Italië, hebben we de zoutpannen bij Marsala gezien, en hebben we de catacomben van de Capucijnen in Palermo bezocht. Dat laatste is overigens niet geschikt als gezinsuitje. Volg de link en je snapt waarom.
Vervolgens zijn we doorgereden naar het pittoreske Cefalù en van daaruit naar Messina en Taormina. Die laatste stad is weliswaar prachtig, maar wordt overspoeld door Amerikaanse cruisegangers en die invloed is merkbaar. De chaos van Catania vonden we terug in Messina; in Palermo was dat een stuk minder. Hele delen van de stad waren alleen toegankelijk voor voetgangers en dat zorgt voor meer rust. Palermo is ook een stad met veel verschillende invloeden, waardoor de architectuur bijzonder is.
Vanuit Taormina hebben we de Etna bezocht. Fascinerend om op een actieve vulkaan te lopen! We hoorden een aantal keer een flinke knal, maar tot een uitbarsting is het niet gekomen. Je kunt op diverse manieren naar boven. Wij namen de skilift (gondel) naar het tussenstation en zijn van daaruit verder gaan lopen. De gemiddelde Amerikaan neemt dan een uit de kluiten gewassen Jeep om boven te komen, maar als je er echt voor hebt gewerkt is de Etna toch net wat indrukwekkender.
Als je van lekker eten en drinken houdt dan zit je goed op Sicilië! Uiteraard is de basis Italiaans, maar de Spaanse, Griekse, Franse en Arabische invloed is ook duidelijk aanwezig. Dat zie je bijvoorbeeld terug in couscous en het veelvuldig gebruik van aubergines. Wij hebben het meest genoten van cannoli (gefrituurde buizen van zoet deeg gevuld met ricotta), arancini (gefrituurde rijstballen met vulling) en granita met brioche (schaafijs met een smaakje en een zoet broodje). De wijnen zijn heerlijk, omdat de lava van de Etna enorm geschikt is voor wijngaarden.
Na 1.800 kilometer rijden op Sicilië kunnen we met recht zeggen dat het een prachtig eiland is! Leer jezelf de Siciliaanse manier van rijden, maak je niet druk over inefficiëntie en geniet van de landschappen, de historie, het lekkere eten en de heerlijke wijnen.