Stopcontacten op zee
- At May 29, 2022
- door Bram
- In Reportages
- 0
We kunnen niet meer zonder. Elektriciteit is van essentieel belang voor onze economie, de samenleving en ons persoonlijke leven. We hebben het overal nodig, thuis en op het werk. Steeds meer toepassingen zijn afhankelijk van stroom. Denk aan de centrale verwarming, auto’s en nu ook vrachtwagens en grote industriële productieprocessen, zoals bij Tata Steel, Yarra en Dow Chemical.
TenneT heeft de taak om een elektriciteitsnet op zee aan te leggen. Zo kunnen de windparken op zee worden aangesloten op het elektriciteitsnet op land, waar de grootste elektriciteitsvraag is. Als elk windpark een eigen aansluiting zou moeten ontwerpen en aanleggen, is dat heel kostbaar. De aanlanding van elektriciteit bepaalt ruwweg 40% van de business case van een windpark. Daarom heeft Nederland een systeem om dat gestandaardiseerd en gecoördineerd te doen. Zo laat TenneT tot 2030 acht identieke platforms bouwen en voor de kust plaatsen. Dat zijn de stopcontacten voor de windparken op zee.
Hollandse Kust zuid
Momenteel installeert TenneT de stopcontacten voor het windenergiegebied Hollandse Kust zuid (HKZ). Hier worden twee stopcontacten gereed gemaakt. HKZ Alpha en Bèta. Samen verzorgen zij vanaf eind 2022 de offshore verbinding voor het 1,5 GW windpark van Vattenfall.
Aanvaring met Bèta
Op maandag 31 januari 2022 is er door storm Corrie een vrachtschip op drift geraakt voor de rede van IJmuiden. Dit schip is toen door het in aanbouw zijnde HKZ gedreven. Daarbij heeft het platform Alpha net gemist en is later tegen het onderstel van het Bèta platform aangedreven. Dit heeft schade opgeleverd, maar niet dusdanig dat het onderstel vervangen moet worden of terug naar land moet voor reparatie.
Topside
Op 27 december 2021 is de bovenbouw, ook wel topside genoemd, op het onderstel geplaatst. TenneT is nu bezig de laatste installatiewerkzaamheden uit te voeren. Om deze werkzaamheden snel en efficiënt uit te voeren, varen de werknemers niet elke dag terug naar land. Er is een werkplatform naast Bèta geplaatst, namelijk de Seafox 7. Dit is een vierpotige, zichzelfheffend groot schip zonder eigen aandrijving. Het schip biedt ruimte voor accommodatie, constructiewerk en onderhoud. Het is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen zware offshore-omgevingen en -omstandigheden en kan het hele jaar door werken in waterdiepten tot 40 meter. De Seafox 7 biedt permanente accommodatie aan 113 persons on board (POB).
Groter
De topside van Bèta is ruwweg 30 meter hoog, 60 meter lang en 35 meter breed. Kortom: het is geen klein object. In de toekomst zullen de stopcontacten groter worden. Omdat de windparken verder op zee nog een stukje groter worden en door de langere afstand tot aan het land een andere aansluittechniek vergen. Die platformen worden dan 5 voetbalvelden groot. In ieder geval dusdanig groot dat, ondanks een lens van 16mm, je dit van zo dichtbij niet meer makkelijk in één foto krijgt.
Meer foto’s
Digital Exposure Photography heeft een grote database van eigen foto’s van offshore werkzaamheden en windenergie op zee. Interesse? Neem dan contact met ons op.