Maken HDR (3/7)
- At March 11, 2012
- door Esther
- In HDR
- 0
Wat doe ik met de foto’s?
Je hebt nu als het goed is wat bracketed foto’s genomen. Dus wat nu, hoe krijg je deze foto’s omgezet naar een HDR beeld? Lees verder en het wordt allemaal duidelijk.
Samenvoegen foto’s en tonemappen
Je foto’s moeten verschillen in belichting hebben zoals in bovenstaande voorbeelden. Daarnaast is het belangrijk dat je de camera zo stil mogelijk hebt gehouden in het geval je geen statief hebt gebruikt, maar Photomatix is over het algemeen goed in het uitlijnen van de verschillende foto’s. Open de foto’s vervolgens in Photomatix. Er is een aantal manieren om dit te doen. Onderstaand de manier bij het gebruik van de menu’s.
Open Photomatix.
- Klik op Generate HDR image.
Er wordt een nieuw venster geopend waarin je naar de foto’s kunt navigeren die je om wilt zetten in een HDR beeld. - Zoek de foto’s, selecteer ze, klik op Open. Klik vervolgens op OK.
Er verschijnt nu een venster zoals rechts getoond. Dit geeft je de mogelijkheid te bepalen hoe je foto’s worden verwerkt door Photomatix. Experimenteer om uit te vinden wat de beste opties zijn voor jouw foto’s. Hoe meer opties je activeert, hoe langer het duurt om een HDR beeld te genereren! Klik op OK en het HDR beeld wordt gegenereerd. Het eerste beeld dat je ziet is niet om over naar huis te schrijven. Geen paniek, dit komt doordat Photomatix je het beeld toont met het complete lichtbereik van de 5 foto’s. Je monitor is simpelweg niet gevoelig genoeg om deze informatie effectief weer te geven. Er is echter niets mis met je monitor, dit geldt voor alle hedendaagse monitoren. Hier is het beeld:
Nu ga je het beeld ‘tone mappen’ om ervoor te zorgen dat het goed zichtbaar wordt op je monitor. (Tonemapping is eigenlijk het terugbrengen van het aantal kleuren van 32 bits naar 16 of 8 bits beelden.) Klik op de button Tone Mapping en dan begint de pret! Hieronder zie je het beeld nadat Photomatix zijn werk heeft gedaan. Het is duidelijk een verbetering. Vanaf dit punt kan je zelf de ‘look & feel’ van je HDR beeld bepalen door met de instellingen te experimenteren. Mijn ervaring is dat je eerst behoorlijk extreme HDR beelden maakt, om vervolgens weer terug te gaan naar de basis en het HDR beeld realistischer maakt.
Op de volgende pagina leg ik uit wat de verschillende instellingen doen.