HDR in zwart/wit (7/7)
- At March 11, 2012
- door Esther
- In HDR
- 0
Haal de kleur er uit
Waarom zet je een HDR beeld niet om naar zwart/wit voor nog meer impact? Sommige foto’s zeggen nu eenmaal meer als je de kleur eruit haalt! Het is helemaal niet zo moeilijk; er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, maar dat is alles.
Zwart/wit beelden komen weg met een veel hoger contrast dan kleurenbeelden. Je kunt dit op verschillende manieren voor elkaar krijgen:
- Je kunt met de instellingen spelen tijdens het genereren van het HDR beeld. Sleep de regelaar voor Color Saturation helemaal naar links en het zou zomaar kunnen dat het beeld, dat in kleur teveel van het goede was, ineens heel fraai wordt in zwart/wit.
- Je kunt het HDR beeld openen in bijv. Photoshop, Paint Shop Pro Photo, The GIMP, of nog iets anders en een Curves of Levels Adjustment Layer toevoegen om het contrast te verhogen.
- Je kunt filters, gemaakt door derden, gebruiken om de monoconversie voor je te doen. Dit kan bijvoorbeeld met Nik Silver Efex Pro. Alles wat je hoeft te doen, is het gewenste effect kiezen en de software doet de conversie. Natuurlijk is het ook mogelijk de standaard instellingen te wijzigen.
Ik geef de voorkeur aan Nik Silver Efex Pro. Geweldige software. Niet goedkoop, maar eenvoudig te gebruiken en het resultaat is bijzonder goed. Een voorbeeld:
Andere belangrijke gereedschappen om in het achterhoofd te houden bij het omzetten naar zwart/wit, zijn dodging (tegenhouden) en burning (doordrukken) tools. Doordrukken en tegenhouden zijn methoden die in donkere kamers veel werden toegepast om bepaalde delen van de foto extra te belichten zodat dat deel donkerder wordt of juist de belichting plaatselijk tegen te houden om doorontwikkeling tegen te gaan. Tegenwoordig zitten deze tools gewoon in elk fotobewerkingsprogramma (Photoshop, Paint Shop Pro Photo, The GIMP, etc.).
En zo gebruik je deze gereedschappen:
- Open het HDR beeld dat is omgezet naar zwart/wit.
- Klik op de Burn Tool (Doordrukken) en stel de Range (bereik) in.
De range bepaalt welke pixels zullen worden bewerkt. Als vuistregel geldt dat je voor de lichte delen van een foto altijd de ‘highlights’ instelt, en voor de donkere delen altijd de ‘shadows’.
- Kies “Highlights” om de lichte delen te bewerken.
- Kies “Midtones” om de mid-tones te bewerken.
- Kies “Shadows” om de donkere delen te bewerken.
- Stel de Exposure in op ca. 5%. Begin te ‘schilderen’ over de delen die doorgedrukt moeten worden.
- Klik nu op de Dodge Tool (Tegenhouden). Vergeet niet om opnieuw de Range in te stellen en kies “Highlights” voor the exposure! Begin te schilderen over de delen die tegengehouden moeten worden.
Een variant op zwart/wit foto’s is zg. selectieve kleurring. Je hebt dan een zwart/wit foto met uitzondering van bepaalde delen van de foto die gewoon in kleur zijn gehouden. Zie het beeld bovenaan deze pagina van station Blaak in Rotterdam. De HDR foto is omgezet naar zwart/wit, behalve de rode en groene lampen bij de roltrappen. Erg hoog contrast, futuristisch en symmetrisch: het komt allemaal samen in deze foto!
Of deze foto, genomen op het vliegveld van Manchester. Alles kleurloos behalve het rode lampje in de linker onderhoek: